Μια συνέντευξη του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πρώην πρωθυπουργός και με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του να επιτεθεί στον κύριο Γρηγοράκο.

Ο κ. Παπανδρέου στην ανακοίνωση του κατέγραψε, την κατά τον ίδιο σειρά των πραγμάτων που τότε οδήγησε σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 και εξαπολύει σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου:

«Πρώτον. Η Κυβέρνηση Καραμανλή, το 2009 εγκατέλειψε τη χώρα νύχτα και τρέχοντας, προκηρύσσοντας εκλογές στις 2 Σεπτεμβρίου - και πριν συμπληρωθούν 3 μήνες από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών.Και το έπραξε υπό το βάρος των δεκάδων σκανδάλων και των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, για τα οποία οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι και μόνον αυτοί γνώριζαν και τα έκρυβαν.

Δεύτερον. Όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2009, ήταν αργά για να αποσοβηθεί η ζημιά που είχε προκαλέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ευτυχώς, νωρίς για να αναλάβει επιτέλους μια κυβέρνηση την ευθύνη να σώσει τη χώρα από μια εθνική καταστροφή. Έστω και με μεγάλο πολιτικό κόστος, αφού οι πραγματικοί υπεύθυνοι αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απένατι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό, όχι μόνον δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη, αλλά εξαφανίστηκαν ψευδόμενοι.

Τρίτον. Θα ήταν καλό να μην ξεχνά όποιος ομιλεί δημοσίως,γιατί εκτίθεται, ότι ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμναλής, είχε κλείσει τη Βουλή από την Άνοιξη,προφανώς με το ένα μάτι στραμμένο στα σκάνδαλα και το άλλο στην προετοιμασία της εξόδου του.

Τέταρτον. Θα ήταν επίσης καλό να μην ξεχνά, ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές, αλλά δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που ανάγκασε τον κ. Καραμανλή να κάνει εκλογές. Ούτε και θα μπορούσε να τις επιβάλλει πριν από τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή, μετά από τουλάχιστον μισό χρόνο και για να είμαστε ακριβείς, κάτι λιγότερο από έναν χρόνο σε σχέση με το κλείσιμο της Βουλής.

Πέμπτον. Θα ήταν επίσης καλό, να εξηγηθεί στον Ελληνικό λαό, από όσους έχουν την ίδια άποψη, αν ήθελαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από κοινού με μια κυβέρνηση που ευθύνεται για πολλαπλάσια σκάνδαλα απ' όσα βίωσε η χώρα από καταβολής της. Και προσθέτως, αν θα το έκανε με μια κυβέρνηση, που όπως αποδείχθηκε, διπλασίασε το χρέος και άφησε έλλειμμα κοντά στο 16%. Αλλά και με μια κυβέρνηση που ψευδόταν συνειδητά, ενημερώνοντας τις αρχές της ΕΕ, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές του 2009, ότι το έλλειμμα θα φθάσει το 6%!

Γιατί αυτό, δεν αποτελεί συναίνεση για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Είναι συνενοχή σε έγκλημα.

Έκτον. Αν όσοι έχουν την ίδια άποψη, επιχειρούν να δώσουν συγχωροχάρτι στον κ. Καραμανλή, να βγουν και να το πουν καθαρά, έτσι ώστε ο ίδιοι να μην αισθάνονται ότι "δεν είναι καθαροί" - και όλοι οι υπόλοιποι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

Τέλος.  Η αφήγηση που μας βολεύει κάθε φορά - και πολύ περισσότερο αν δεν έχει σχέση με την αλήθεια - δεν αφορά παρά μόνον τις προσωπικές επιδιώξεις του καθενός.

Όχι την ιστορία.»

Στη μακροσκελή ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου γίνεται αναφορά και στις κυβερνητικές συνεργασίες και κατά ορισμένα στελέχη απηχεί και την άποψη που έχει για την τωρινή συνεργασία ΝΔ ΠΑΣΟΚ γράφει ο κος Παπανδρεου «Η κυβερνητική συνεργασία, μπορεί υπό προϋποθέσεις και πάντα στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, να δικαιολογεί κάποιους συμβιβασμούς. Όχι τον εξευτελισμό.Αυτά, για την ιστορία και την αλήθεια».

Στο δεύτερο σκέλος της ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου κάνει αναφορά στις προβλέψεις του Συντάγματος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει επί λέξη:

«Είναι προφανές πως, ο νομοθέτης, εν προκειμένω η Αναθεωρητική Βουλή, έκρινε ότι, θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι λόγοι που πιθανόν να προβάλει ένας σημαντικός αριθμός Βουλευτών, δηλαδή 120 Βουλευτές - συν 1, για την ακρίβεια,είτε αυτοί οι λόγοι αφορούν το πρόσωπο του προτεινόμενου υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε αφορούν ουσιώδεις πολιτικούς λόγους που μπορεί να απαιτούν την εκλογή του νέου Προέδρου από νέα Βουλή, μετά από την διεξαγωγή εκλογών. Δηλαδή, από Βουλή η οποία θα έχει προέλθει μετά από νέα λαϊκή εντολή».

Με αυτή την αναφορά αρκετοί θεωρούν πως ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά ασπάζεται τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών της Κουμουνδούρου που έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προκαλέσουν εκλογές με αφορμή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλα αυτά αν και στην ανακοινωσή του λαμβάνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπογραμμίζει πως «Για να είμαστε και επίκαιροι, η όποια στάση της αντιπολίτευσης σήμερα, και πιο συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ,δεν μπορεί παρά να κριθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και πάντως, όχι με την επίκληση υποτιθέμενων προβλέψεων που ουδεμία σχέση έχουν με τις προβλέψεις του νομοθέτη».

Όμως αυτή η αναφορικά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετή καθώς στην ανακοίνωση αναπτύσσεται ένα σκεπτικό το οποίο πολλοί ερμηνεύουν ως σήμα στην Κουμουνδούρου για να προχωρήσει τα σχέδια της.

Ο.Α.