Η μεγάλη αναστάτωση που επικράτησε πριν από λίγο καιρό σχετικά με τους συνεργάτες που προσέλαβαν ή θα προσλάβουν οι νεοκλεγέντες ευρωβουλευτές κρύβει κι ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, απ’ ότι φαίνεται.  Ο λόγος είναι ότι οι θέσεις αυτές είναι περιζήτητες,  ειδικά για μία συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών των Βρυξελλών που κινδυνεύει να τις χάσει (αν δεν τις έχασε ήδη) μέσα από τα χέρια της! 

Εδώ και χρόνια υπάρχει μία κάστα εγκατεστημένη στις Βρυξέλλες που ζούσε ή έβγαζε ένα επιμίσθιο προσφέροντας τις υπηρεσίες της στους ευρωβουλευτές.  Έφτανε λοιπόν να έχεις μία άκρη στη Ν.Δ και στο ΠΑΣΟΚ για να τα καταφέρεις,  καθώς τα δύο αυτά κόμματα έστελναν τους περισσότερους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.  Συχνά δε,  περνούσαν από τον έναν ευρωβουλευτή (του ιδίου συνήθως κόμματος)  στον άλλον, όταν αυτός δεν εκλεγόταν/διοριζόταν ξανά. 

Αυτή τη φορά όμως υπήρξε μεγάλη ανατροπή, καθώς από τους 16 (8+8) ευρωβουλευτές που έστειλαν  στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009 στις Βρυξέλλες το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ, αυτή τη φορά έπεσαν στους 7 μαζί και οι δύο.  Πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από τους συνεργάτες έχασαν δουλειές, επιμίσθια και προνόμια.  Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πολλοί από την κάστα των Βρυξελών με διασυνδέσεις (ειδικά από αυτούς που σχετίζονταν με το ΠΑΣΟΚ) προθυμοποιήθηκαν  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους  νέους ευρωβουλευτές.  Αυτοί όμως –ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν να είναι πολύ επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι τους απέφυγαν. Κάποιοι από αυτούς όμως μάλλον θύμωσαν και άρχισαν να διαδίδουν φήμες ότι οι νέοι ευρωβουλευτές προσέλαβαν τη … τη μάνα τους και τον πατέρα τους!

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι όχι μόνο γνωρίζουν το νόμο (που απαγορεύει την πρόσληψη μελών της οικογένειας ως συνεργάτες τους) αλλά είναι και ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτοί που διαδίδουν τις φήμες όμως, μαζί με τα «ξερά» π.χ τους ευρωβουλευτές της «Χρυσής Αυγής» που φέρονται να διόρισαν ο ένας το συγγενή του άλλου,  καίνε και τα «χλωρά», ευρωβουλευτές δηλαδή που δεν προσέλαβαν ούτε… 5ο ξάδερφο. 

«Έφτασαν να «ποινικοποιήσουν» ακόμα και το αρκετά σύνηθες, που είναι η εγκατάσταση της οικογένειας ή των συζύγων  κάποιων  Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλες, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν αφορά πρόσληψή τους» αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι δικοί τους βουλευτές στοχοποιήθηκαν κυρίως.  Δύσκολοι καιροί και οι θέσεις στις Βρυξέλλες περιζήτητες! 

Π.Σ