Το αργεντίνικο ταγκό έχει ένα βήμα εμπρός ένα στο πλάι και δύο με τρία βήματα πίσω. Είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είδε κατά την επίσκεψή του τα Χριστούγεννα του 2012 αυτόν τον φαντασμαγορικό ερωτικό χορό σε κάποια από τις βραδινές εξόδους στο Μπουένος Άιρες. 

Το δίδαγμα από το ταγκό είναι ότι ο δυνατός, που συνήθως είναι ο καβαλιέρος, σε πηγαίνει όπου θέλει. Ο ρυθμός δηλαδή, όπως αναφέρουν τα εγχειρίδια, εξαρτάται από την κρίση του καβαλιέρου. Εκείνος επιλέγει αν θα πάει αργά, σταθερά ή γρήγορα – γρήγορα. Αν όμως δεν ξέρεις καλά τα βήματα τότε πολύ εύκολα θα βγεις εκτός ρυθμού, εκτός χορού ή μπορεί και να πέσεις…      

Ούτε δύο χρόνια δεν πέρασαν από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι «η εμπειρία της Αργεντινής μας διδάσκει». Αν διαβάσεις σήμερα αυτή τη δήλωση, μετά τη νέα χρεοκοπία της χώρας του ταγκό, έχει τελείως διαφορετική σημασία από όσα υποστήριζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ειρωνεία της τύχης. Ο κ. Τσίπρας ακριβώς πριν από 19 μήνες από τις όχθες του Ρίο ντε Λα Πλάτα έλεγε: «να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν - από το 2003 και μετά - τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση». 

Σήμερα η χώρα χρεοκόπησε και πάλι. Εκείνο το «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» το οποίο είχε δηλώσει στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μέσα στη Βουλή θα στοιχειώνει τώρα την πολιτική του σκέψη.

Θα πρέπει ίσως να κάνει κάποια βήματα στο πλάι ή γρήγορα – γρήγορα αρκετά βήματα πίσω. Να εκτιμήσει εκ νέου το ρυθμό και να δει πώς θα κινηθεί αν επιθυμεί να παραμείνει στο χορό ως καβαλιέρος… Καλό θα ήταν οι σύμβουλοί του να «ψιλοχτενίσουν» τις παλαιότερες δηλώσεις του ώστε να πατήσουν και πάλι στην πραγματικότητα και να μην αιθεροβατούν. Οι φιγούρες είναι πολύ ωραίες αρκεί να μη χάνεις το ρυθμό.

Όταν δηλώνεις τον Δεκέμβριο του 2012 ότι  «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής - με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας - είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιταγές του ΔΝΤ», οφείλεις πράγματι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεις τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να αποφύγεις τέτοιες δραματικές καταστάσεις. Κι αν δεν μπορείς μόνος σου όλο και κάποιος θα υπάρχει να σου δείξει τα βήματα, για το πώς πάει ο χορός…!

Γ.