Αρκετά σχόλια γράφτηκαν και για το διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα, τον Γ. Αυφαντή, ο οποίος είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να επιστρέψει στο διπλωματικό σώμα.

Ο ίδιος, όπως λένε συνάδελφοί του, δεν άντεξε το δύσκολο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους κάποιων τάσεων να «βγάζουν σπυριά» με τη λέξη πατρίδα και να τον κατηγορούν ως εθνικιστή.

Ήταν μία περίοδος που τον τάραξε και του στοίχισε ιδιαίτερα και έτσι προτίμησε να επιστρέψει στο διπλωματικό σώμα, όπου από την περίοδο της Ντόρας Μπακογιάννη και μετά ήταν σταθερά στον πάγο.

Είτε τον αφήναν στην Αθήνα χωρίς να του αναθέτουν κάτι ουσιαστικό, είτε τον έστελναν ως πρόξενο στις απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη. Έτσι και τώρα ήξερε ότι πρεσβεία δεν θα του έδιναν εύκολα, παρότι είχε όλες τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις.

Για το λόγο αυτό επέλεξε να διεκδικήσει αυτή της Τεχεράνης που ανήκει σε εκείνες που αποφεύγουν τα «βύσματα».

Οι κακές γλώσσες στο περιβάλλον του Βαγγέλη Βενιζέλου διέρρευσαν ότι χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας το προσωπικά ως χάρη από τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Β. Βενιζέλος​ , αφού έκανε ως χάρη κάτι που τυπικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο –να του δοθεί δηλαδή κάποια πρεσβεία- στη συνέχεια το διάδωσε παντού με αρκετή δόση αυταρέσκειας.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι ο Γ.Αυφαντής προτίμησε την Τεχεράνη από την Κουμουνδούρου και μετά από τη σύντομη θητεία του στο ΣΥΡΙΖΑ … «όπου φύγει φύγει».

Π.Σ