Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, λέει ο λαός της Ιταλίας και στην προκειμένη περίπτωση η παροιμία αυτή φαίνεται πως είναι εύστοχη: Ο λόγος για τη συνεργασία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά με το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην ευρωβουλή.

Τα πρώτα βήματα έγιναν στη συνάντηση του κ. Μαριά με Ιταλούς συναδέλφους του που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουλίου του 2014, στη κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «αντιμερκελικού μετώπου» των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Και αυτή η συνεργασία σιγά – σιγά αποκτά σάρκα και οστά.

Κάπως έτσι, ο κ. Μαριάς με 16 ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων προχώρησαν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Ρώμη, στις 18 Αυγούστου 2014, και ζητούν την πλήρη αποζημίωση των ιταλών και ελλήνων αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάρκγο.

«Η επιβολή περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας έχει εντείνει την ψυχροπολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ρωσικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στην οικονομία του ευρωπαϊκού νότου» τονίζουν.

Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν την κοινή δήλωση τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να εμβαθύνουν την κοινή τους συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών για την Ελλάδα και την Ιταλία, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.