Ο Μαραθώνιος σύμβολο αντοχής και ανοχής σε δυσκολίες και κακουχίες έχει γίνει καραμέλα των μνημονιακών πολιτικών εγχώριων και μη...
 
Την αρχή είχε κάνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής όταν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου του 2013 είχε δηλώσει: «Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και αυτή δεν είναι η στιγμή να σταματήσουμε». 
 
Τη σκυτάλη είχε πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου είναι πάντα και τα πιο δύσκολα.
 
Λίγες μέρες αργότερα στις 20 Δεκεμβρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως η χώρα έχει καλύψει το 80% της διαδρομής. «Έχουμε καλύψει το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και η πιο δύσκολη προσαρμογή», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής.
 
Κι ενώ όλοι περιμέναμε να διανύουμε τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου ήρθε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης να μας τοποθετήσει εκ νέου κοντά στην αφετηρία. 
 
«Είναι ένας μαραθώνιος»,είπε.  «Έχουμε δρόμο» πρόσθεσε μετά τις πρώτες συναντήσεις στο Παρίσι με τους εκπροσώπους της τρόικας. 
 
Δήλωση που έρχεται αρχικά να επιβεβαιώσει μια υποβόσκουσα κόντρα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς στο θέμα του ΕΝΦΙΑ δεν υπήρξε καμία στήριξη στον εμπνευστή και στον σχεδιαστή του φόρου. 
 
Από την άλλη δείχνει για ακόμη μια φορά πως τα περί τελευταίων μέτρων κλπ είναι απλά λόγια του αέρα που απέχουν μίλια από την πραγματικότητα. 
 
Τ.Α.