Μέχρι πρότινος η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό χρέος ήταν γνωστή και κατανοητή.

Σύγκλιση ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης σε αντίστοιχα πρότυπα με αυτή του 1953 που έγινε για τη Γερμανία, διαγραφή του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης. Μία άποψη σαφής και αποκρυσταλλωμένη,  τουλάχιστον όπως έχει εκφραστεί από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, η οποία μάλιστα άρχισε να βρίσκει και σχετική απήχηση σε πολιτικούς και θεσμούς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά μέχρι... σήμερα. Γιατί ο Γιώργος Σταθάκης, «θόλωσε» εκ νέου τα νερά. Γιατί ναι μεν αναγνώρισε την ανάγκη μείωσης του χρέους, ωστόσο τα όσα διατύπωσε μάλλον συσκοτίζουν τις θέσεις του κόμματος.

«Ζητάμε απομείωση του χρέους, δεν έχει σημασία η μορφή με την οποία γίνεται -πρέπει να είναι της τάξης του 50%. Όντως αν το πας στα 100 χρόνια, κάνεις ένα κούρεμα του 50%. Δεν είναι το θέμα η μορφή, αλλά η ουσία», είπε χαρακτηριστικά, ανατρέποντας την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως θα τοποθετηθεί επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σταθάκη, όσο και η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Μία διαμάχη που σιγοκαίει μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, για ακόμη μία φορά.

Π.Β.