Εναντίον όλων, εκτός του ίδιου, καταφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το βήμα του συνεδρίου «Athens Forum 2014: Democracy under pressure».

Ο κ. Σημίτης, για μια ακόμη φορά, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και ξεχνώντας τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, τα κατάλοιπα των οποίων μας κυνηγούν μέχρι σήμερα (βλ. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά προγράμματα, μίζες κ.ά.), βρήκε την ευκαιρία να τα «βάλει» με τους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά στις αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις εντόπισε στην περίοδο 2004-2009, επιρρίπτοντας άμεσα ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Σημίτης είπε χαρακτηριστικά:

«Κατά το διάστημα 2004- 2009 υπήρξε τεράστια σπατάλη για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς» και πρόσθεσε: «Ήταν μια από τις αιτίες του εκτροχιασμού».

Από τα «πυρά» του Κώστα Σημίτη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Όπως είπε, «ο ΠΑΣΟΚ υποστήριζε το 2009, ότι λεφτά υπάρχουν για βελτίωση εισοδημάτων και κοινωνικές παροχές, για να ανακοινώσει αφού ανέλαβε την εξουσία ότι τα λεφτά δεν υπάρχουν και η χώρα χρειάζεται διεθνή βοήθεια».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι «τα κόμματα μπορεί να κάνουν και στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους για να διατηρηθούν στην εξουσία». «Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα αποτελεί η στάση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο και τη σταθεροποιητική πολιτική. Αφού τα κατήγγειλε, τα εφάρμοσε χωρίς δισταγμούς ως κυβέρνηση», τόνισε.

Και συμπλήρωσε:

«Η στάση αυτή των κομμάτων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είναι η αιτία οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων και της υστέρησης της χώρας μας». 

Στις κυβερνήσεις μετά από τον ίδιο επέρριψε τις ευθύνες και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, λέγοντας:

«Το ελληνικό νεοφασιστικό κόμμα είναι απόρροια των λαϊκιστικών τακτικών των παραδοσιακών κομμάτων που εφαρμόστηκαν ανενδοίαστα από το 2004 και μετά» και συμπέρανε πως «όταν απουσιάζει μια συγκεκριμένη πολιτική, όταν δεν υπάρχει θάρρος για ειλικρίνεια, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις γίνονται αιτίες αγανάκτησης».

Συμπέρασμα; Μετά τον κ. Σημίτη, το χάος…! 

Ντ. Μ.