Μέσα από ένα εμπεριστατωμένο άρθρο ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να αποδείξει πως η Ευρώπη δεν είναι γερμανική και πως  για την  οικονομική κατρακύλα στην Ελλάδα ευθύνεται η «εγχώρια οικονομική ολιγαρχία»
 
Όπως ισχυρίζεται ο Γιάννης Μηλιός στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ,  «η  κοινωνική σύγκρουση είναι πρώτα απ' όλα στο εσωτερικό κάθε χώρας». Το σκεπτικό του, το οποίο μάλλον δεν θα ήθελε να ακούσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βασίζεται στο γεγονός πως «η Γερμανία εθεωρείτο πρότυπο κοινωνικού κράτους και ενός ήπιου νεοφιλελευθερισμού με «ανθρώπινο πρόσωπο» («κοινωνική οικονομία της αγοράς»)».
 
Όπως ισχυρίζεται η Βρετανία ήταν αυτή που στα «μέσα της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 1997 (και για ενίσχυση του Τόνι Μπλερ), μια μεγάλη συγγραφική και αρθρογραφική καμπάνια κριτικής των «αχαλίνωτων αγορών», του νεοφιλελευθερισμού, της πρωτοκαθεδρίας της χρηματοπιστωτικής σφαίρας κ.ο.κ., στο όνομα ενός «καπιταλισμού της συνυπευθυνότητας» (stakeholder capitalism)». 
 
Ο Γιάννης Μηλιός καταλήγει πως «ζούμε στην Ευρώπη της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, της θεοποίησης του κέρδους και του ατομισμού, της κατάργησης εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της απαξίωσης του δημόσιου συμφέροντος, της επιτήρησης και της καταστολής. [...] Όλοι όσοι μιλούν σήμερα για «γερμανική Ευρώπη», ηθελημένα ή αθέλητα προσφέρουν συγχωροχάρτι στην εγχώρια οικονομική ολιγαρχία που έφερε την κοινωνική πλειοψηφία μέχρι εδώ». 
 
Τ.Α.