Μέσα στον ασυνήθιστα καλό καιρό των Βρυξελλών και έχοντας τον ήλιο σύμμαχο, ο υπό εξέταση επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν θα μπορούσε παρά να παίζει εντός έδρας.

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα και με την ανακοίνωση της Spineli (Ιταλίδας Ευρωβουλευτού του ψηφοδελτίου του Τσίπρα) να κάνει λόγο για μια ξενοφοβική και ρατσιστική Ελλάδα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έπρεπε προσεκτικά να ισορροπήσει ανάμεσα στις λέξεις «ασφάλεια» και «αλληλεγγύη».

Μετά από τρεις ώρες «ιεράς εξέτασης» , κοινή παραδοχή ήταν πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πέρασε το τεστ με απόλυτη επιτυχία.

Απάντησε με ένα ιδιαίτερο πάθος, επέδειξε γνώσεις για ειδικά και ιδιαίτερα θέματα μετανάστευσης που απασχολούν περισσότερο τις χώρες του Νότου και χειρίστηκε με ευρωπαϊκό πολιτισμό τις επιθέσεις του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή για την περικοπή των επιδομάτων των στρατιωτικών.

Έλληνας ευρωβουλευτής από άλλο πολιτικό χώρο παραδέχτηκε  πως ο Αβραμόπουλος «ξεχώρισε ανάμεσα στους άλλους  επιτρόπους»,  ενώ η ιδιαιτερότητα του να χειρίζεται άψογα τις τρεις γλώσσες σε μια πρόταση, ανέδειξαν το επικοινωνιακό του παλμαρέ.

Ικανοποιημένος φαίνεται πως έμεινε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής Γιούνκερ, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο τη δημιουργία μιας πολιτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συμμετέχουν σε αυτήν πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από όλες τις χώρες.