Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Λαπαβίτσα με αντικείμενο ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Στον απόηχο των αιχμών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις θέσεις που διατυπώνονται στο βιβλίο η εκδήλωση απέκτησε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Εκεί βρέθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι βουλευτές Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης καθώς και ο Δημήτρης Τσουκαλάς.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε πως η στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι λάθος, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να έχει αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο».

Όπως ανέφερε, το τεράστιο χρέος, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η αδύναμη κατανάλωση (λόγω της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των μισθών) και οι προβληματικές επενδύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα η βαθιά διαγραφή του χρέους και η άρση της λιτότητας αποτελούν τους απαραίτητους όρους για την αλλαγή στρατηγικής με στόχο την έξοδο από την κρίση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Σχετικά με την ευρωζώνη ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ότι αποτελεί ιστορική αποτυχία νομισματικής ένωσης και πρότεινε να θεσπιστεί η δυνατότητα εξόδου για μεμονωμένες χώρες.

Επίσης ανέφερε ότι η συμμετοχή στην ΟΝΕ αποτελεί μοχλό εκβιασμού των δανειστών τονίζοντας ότι μια ριζοσπαστική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει.

Όπως υποστήριξε, μάλιστα, μια πιθανή έξοδος (είτε συναινετική είτε συγκρουσιακή) από την ΟΝΕ είναι απόλυτα διαχειρίσιμη (σ.σ. αν και παραδέχτηκε ότι θα προκαλέσει και προβλήματα, όπως π.χ. το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων).

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν λειτουργεί ως παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς, έχει άλλη δομή και η ηγεσία του έχει εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη για το πως θα λειτουργήσει.

Π.Β.