Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του  Βορίδη ο οποίος θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό στην έναρξη της συζήτησης στην βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μπορούσε και θεσμικά ίσως να μιλήσει στη θέση του. Ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αφού δεν αποτελεί τον φυσικό αρχηγό της ενώ και οι τελευταίες κόντρες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προκαλέσει μια τεταμένη ενδοκυβερνητικά , κατάσταση

Επόμενες επιλογές ήταν ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης αλλά και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Η μετριοπάθεια που χαρακτηρίζει τον πρώτο αλλά και οι αποστολές που συχνά αναλαμβάνει για επαφές τόσο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αντιπολίτευσης ακόμη ακύρωσαν αυτήν την επιλογή. 

Άκυρη κατέστη και η επιλογή Λαζαρίδη καθώς τα πρόσφατα γεγονότα με την παρουσία του στην διαπραγμάτευση χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο υπουργός οικονομικών δυναμίτισαν το κλίμα γύρω από το πρόσωπό του και θα πυροδοτούσαν έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης στη βουλή. 

Θεσμικά τον πρωθυπουργό θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν οι κ Αβραμόπουλος ή Ντινόπουλος ωστόσο το γεγονός ότι ο πρώτος οδεύει προς Βρυξέλλες και η πρόσφατη κόντρα του δεύτερου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ανάγκασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τον επαναφέρει στην τάξη , ακύρωσαν και αυτές τις επιλογές. 

Η επιλογή Βορίδη ικανοποιεί σε πολλά επίπεδα . Και αυτό γιατί ο κ Βορίδης είναι δεινός ρήτορας και ιδιαίτερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο .Η γραμμή της κυβέρνησης σε αυτήν  την συζήτηση είναι η σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Μάκης Βορίδης είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να ηγηθεί αυτής της επίθεσης. 

Ωστόσο οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να ακούσουν και σε χαμηλότερους τόνους την στρατηγική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες .Γι αυτόν τον ρόλο επιλέχθηκε ο μετριοπαθής Τάσος Νεράτζης ο οποίος θα αναλύσει το σχεδιασμό σε οικονομικό επίπεδο ενώ θα προσπαθήσει να εξηγήσει και στις υπόλοιπες πτέρυγες με πιο «ήρεμο» τρόπο την σκοπιμότητα της επιλογής της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή .

Γ.Γ