Μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η οποία περιλαμβάνει την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς ενόψει εκλογών – είναι κοινό μυστικό πως το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες την άνοιξη του 2015 είναι ορθάνοιχτο- «φωτογραφίζεται» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, η πρόταση στην βάση της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ως ανεξάρτητος θεσμός έχει το κύρος και την αντικειμενικότητα να περνάει από «κόσκινο» τα προγράμματα των κομμάτων και να βγάζει τον «τελικό λογαριασμό». Οι Έλληνες πολίτες εξάλλου δικαιούνται να γνωρίζουν τι ψηφίζουν, το κυριότερο, πόσο... κοστίζει η ψήφος τους.

Το κυριότερο όμως ότι ο πρόεδρος της Βουλής θυμήθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, και ξεχνάει τις συχνές εκθέσεις που «πυροβολούν» τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής και καταγράφουν σκληρές πραγματικότητες για το δράμα που περνάει η κοινωνία στα χρόνια του μνημονίου.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2014, ήταν ο πρώτος οργανισμός που παραδέχθηκε πως οι έλληνες υπερφορολογούνται, καταρρίπτοντας τους αστείους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αλλά και πρόσφατα:

Οι διαπιστώσεις αυτές λοιπόν θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα διαπραγματευτικά χαρτιά της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Ωστόσο, οι εκθέσεις αυτές παρέμειναν στα αζήτητα ξεχασμένα σε κάποιο γραφείο και ποτέ δεν έφυγαν από τη Βουλή...

Καλό θα ήταν λοιπόν να μην θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού.  

ΠΑΝ.ΒΕΛ.