Όσοι άκουσαν σήμερα το βράδυ την τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου στη Βουλή δεν... πίστευαν στα αυτιά τους και νόμιζαν πως ξαφνικά άλλαξε παράταξη.

Στην τοποθέτησή του λοιπόν εξαπέλυσε άγρια καρφιά κατά της κυβέρνησης, σε πολλά και διαφορετικά ζητήματα, σπεύδοντας να κάνει λόγο για «καλόπιστη κριτική», που ωστόσο ήταν σκληρότατη.

Οι αιχμές άρχισαν όταν έπιασε το ζήτημα της φοροδιαφυγής: «Οι θυσίες να γίνονται με τρόπο δίκαιο. Τι κάναμε ως κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη φορολογική συμφωνία της Ελβετίας με χώρες της ΕΕ στην οποία δεν συμμετείχε η Ελλάδα, όσο και στη λίστα Λαγκάρντ, που δύο χρόνια μετά δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τριάντα άτομα.

Στάθηκε και στο θέμα της αντικατάστασης του γενικού γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, διερωτωμένος για ποιον λόγο έφυγε, εφόσον «όλοι συμφωνήσανε πως ήταν πετυχημένος».

Ο κ. Κεδίκογλου επεκτάθηκε στην κριτική του και έβαλε στο στόχαστρο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «ήταν χαζή η παρέμβασή της στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ» και προσέθεσε πως «αυτή η νοοτροπία μας γυρνά χρόνια πίσω».

Ειδική αναφορά επιφύλασσε και στα όσα διαδραματίστηκαν στα θερινά τμήματα της Βουλής. «Ό,τι γκρίζο νομοσχέδιο κρατούσαμε όλη τη χρονιά, το καταθέσαμε το καλοκαίρι» είπε και έκανε ειδική αναφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε «στις εννέα το βράδυ της Παρασκευής», που αφορούσε τα ΜΜΕ.

Ομολογουμένως, ο Συμεών Κεδίκογλου θύμιζε βουλευτή της αντιπολίτευσης που κατέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης. Έλα όμως που δεν είναι. Ψήφισε από την αρχή έως το τέλος, ό,τι νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, και έσπευσε να δηλώσει πως θα ψηφίσει και τώρα, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι «ενδεχόμενη πτώση θα ήταν καταστροφή».

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δηλαδή. Ή όπως το είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος «συμπολιτευόμενη συμπολίτευση».

Εκτός και εάν τα πυρά του κ. Κεδίκλου οφείλονται σε προσωπική πικρία. Ας μην ξεχνάμε πως ήταν υφυπουργός Παιδείας μέχρι τον τελευταίο ανασχηματισμό, όταν και αντικαταστάθηκε...

ΠΑΝ.ΒΕΛ.