Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ιστορική και ίσως προφητική συζήτηση, για την οικονομία της χώρας είχαν στο καφενείο της Βουλής, ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Φίλιππος Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο έχουν βαθιά γνώση της οικονομικής ιστορίας, ειδικά της περιόδου όπου η δραχμή ήταν συνδεμένη με το δολάριο στο σύστημα του Bretton Woods.

Ο κ. Σταθάκης μάλιστα έχει κάνει διδακτορικό πάνω στο σχέδιο Μάρσαλ, ενώ ο κ. Σαχινίδης, στις επιπτώσεις των χωρών του Νότου από τη νομισματική Ένωση.

Τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, όμως αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι η τακτική που χρησιμοποιήθηκε τα χρόνια εκείνα, για ταχεία οικονομική ανάπτυξη, χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Οι επιχειρήσεις δηλαδή της εποχής, δεν μπορούσαν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω της σφιχτής πολιτικής που επέβαλε το τότε οικονομικό καθεστώς.

Όσο για τον τομέα που θα μπορούσε το συγκεκριμένο μοντέλο να λειτουργήσει  στη παρούσα οικονομική συγκυρία, οι δύο οικονομολόγοι συμφώνησαν: στις ιχθυοκαλλιέργειες, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Π.Τ.