Ένα τραγούδι ρωσικό κάποιους τους παρέπεμψε σε εμφυλιακοπολεμικό κλίμα κάποιους άλλους σε γηπεδικό σύνθημα ενώ οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν καν ότι πρόκειται για μια νέα «προσθήκη» στο ρεπερτόριο των εμβατηρίων των παρελάσεων.

Η αλήθεια είναι πως στο Χαλάνδρι κανείς δεν κατάλαβε ή έστω δεν αντέδρασε σε αυτό που άκουσε.

Ήχησαν όλα τα εμβατήρια και ανάμεσά τους και η «Κατιούσα» το ρωσικό τραγούδι -σημαίνει «Κατερινάκι»-που αναφέρεται σε μια κοπέλα, της οποίας ο άντρας υπηρετεί μακριά στα σύνορα. Αυτή τον αναπολεί και εύχεται να είναι καλά.

Αυτό το τραγούδι έμελλε αργότερα να γίνει ο ύμνος του ΕΑΜ και αυτό ήταν που ενόχλησε κάποιους πολιτικούς που έσπευσαν να υπερθεματίσουν και να υπερβάλλουν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Τι κι αν η Εθνική Αντίσταση έχει αναγνωριστεί από το 1982, τι κι αν λίγοι πια αναγνωρίζουν τη μελωδία της «Κατιούσας», το θέμα που δημιουργήθηκε αποδεικνύει το πόσο χαμηλά έχει πέσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής.

Σε κάθε περίπτωση κάθε χρήση συμβόλου θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα ένθεν κακείθεν ενώ τελικά ίσως αυτή η ιστορία να μην αφορά την κοινωνία και τον κόσμο αλλά μόνο τους πολιτικούς μας. 

Τ.Α.