Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
 
Ανεπίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πριν από λίγη ώρα, ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της επισκέψεως που πραγματοποιεί  στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ,όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο καυτό θέμα του Μπαρμπαρόσα που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ προκαλώντας ένταση και ακυρώνοντας την όποια ενέργεια προς την εξεύρεση λύσης η οποία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα εμβολίζονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με ευθύνη της Άγκυρας.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθ' οδόν προς την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον κ. Αβραμόπουλο κάθε επιτυχία στη νέα αποστολή του και σημείωσε το ενδιαφέρον με το οποίο ο «Έλληνας πολιτικός αντιμετωπίζει ανέκαθεν τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
 
Μετά το γεύμα που παρέθεσε ο Πατριάρχης στο Φανάρι, ο Έλληνας Επίτροπος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον οποίο συνδέεται από παλιά φιλία από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, αντίστοιχα.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε πρόσκληση του κ. Ερντογάν να συναντηθούν ιδιωτικά και άτυπα στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα καυτά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από ότι φάνηκε, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θα συνεχίσει να εγείρει αξιώσεις στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ερντογάν εμφανίσθηκε να εμμένει σταθερός στις θέσεις του και να κάνει λόγο ότι τα κατεχόμενα πρέπει να έχουν «λόγο».