Σε Προεδρικό Διάταγμα του 1992 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό το σύστημα αξιολόγησης που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Δημόσιο.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ θα συνδεθεί και με το νέο μισθολόγιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Το Προεδρικό Διάταγμα 318/92 περιλαμβάνει βαθμολογία των δημοσίων υπαλλήλων «κάτω από τη βάση», χωρίς όμως να ορίζει ότι υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτή τη βαθμολογική κλίμακα, όπως προωθείται σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, η βαθμολογική κλίμακα του ΠΔ του 1992 ορίζεται από το 1 έως το 10, με τη βαθμολογία του 5 να θεωρείται κάτω από τη βάση και να αφορά τους υπαλλήλους, που αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου (3-4), καθώς και τους ακατάλληλους για την υπηρεσία (1-2). 

Πάντως εφόσον ο αξιολογητής βαθμολογεί ένα ή περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με το βαθμό 9 ή 10 ή με βαθμό 4 και κάτω, απαιτείται η παράθεση από αυτόν ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης.

Επιπλέον, τα κριτήρια αξιολόγησης για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων ορίζονταν σε 16 και κατατάσσονταν σε πέντε διακεκριμένες ομάδες (Γνώση του αντικειμένου, Διοικητικές ικανότητες, Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα, Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, Αποτελεσματικότητα).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Προεδρικό Διάταγμα 318/92 φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, και του Σωτήρη Κούβελα, ως υπουργού Προεδρίας της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Ντ. Μ.