Μόλις ολοκλήρωσαν τις σημαντικές συνομιλίες που είχε ο Αιγύπτιος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ο αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζυ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ένα πίνακα ζωγραφικής που παρατηρούσε αρκετή ώρα, θαύμαζε αλλά του προκαλούσε και πολλές απορίες.

Πρόκειται για τον πίνακα, που δεσπόζει στο υπουργικό γραφείο και που απεικονίζει το αντιτορπιλικό «Αδρίας» να πλέει μισοκατεστραμμένο, χωρίς πλώρη. Μια εικόνα αξιοπρόσεχτη, καθώς είναι και πρωτόγνωρη. Και βέβαια, όλο απορία, ο αιγύπτιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος άρχισε να ρωτά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όχι μόνο δεν πιάστηκε αδιάβαστος (!) αλλά του εξιστόρησε με λεπτομέρειες το πώς συνέβη το περιστατικό καθώς ο πίνακας δεν είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου ζωγράφου αλλά ένας ακόμα ελληνικός άθλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας του εξήγησε ότι, πρόκειται για το αντιτορπιλικό «Αδρίας» που ενώ επιχειρούσε, στις 22 Οκτωβρίου του 1943, κοντά στην Κάλυμνο μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Hurworth», προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Σκοτώθηκαν τότε 21 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 30 άνδρες από το πλήρωμα. Παρά τις ζημιές, το ελληνικό πλοίο κατόρθωσε και έφθασε στην πλησιέστερη προς αυτό ακτή ,που ήταν η τουρκική «Gumucluk». Εκεί προσπάθησε το πλήρωμά του να το επισκευάσει, όπως μπορούσε.

Τελικά απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου του 1943 και παρά το γεγονός ότι δεν είχε πλώρη, κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία που βρίσκονταν εκεί.

Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας στον αντιστράτηγο Μαχμούντ Χεγκάζυ.

Ο Αιγύπτιος αρχηγός απόρησε, πώς τελικά δεν βυθίστηκε το αντιτορπιλικό και πώς γνώριζε με τόσες λεπτομέριες ο κ. Δένδιας την ιστορία.

Ο υπουργός του απάντησε: «Στο Αδρίας υπηρετούσε συγγενής μου, ως ανώτερος αξιωματικός!». Ο αντιστράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζυ εντυπωσιάστηκε με όλα αυτά που άκουσε.

Να σημειωθεί ότι τον πίνακα αυτό δεν τον τοποθέτησε ο Νίκος Δένδιας αλλά υπήρχε από τον προκάτοχό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργικό γραφείο.