«Ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του βρετανικού Observer, στο οποίο ο Μανώλης Γλέζος αφηγείται, για πρώτη φορά πως παραλίγο να σκοτώσει τον βρετανό ηγέτη Ουίνστον Τσόρτσιλ, το1944.

«Θα διάβασες για το σχέδιο να ανατινάξουν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Δεν νομίζω ότι εγώ ήμουν ο στόχος. Παρ' όλα αυτά, εξαιρετικά ικανά χέρια είχαν τοποθετήσει έναν τόνο δυναμίτιδα» έγραφε στη γυναίκα του ο Τσόρτσιλ τα Χριστούγεννα του 1944 από την ελληνική πρωτεύουσα.

«”Τα ικανά χέρια” ήταν του Μανώλη Γλέζου του ήρωα της ελληνικής αντίστασης ο οποίος, 70 χρόνια αφότου τοποθέτησε τα εκρηκτικά, αποκάλυψε στην εφημερίδα πώς ο ηγέτης της πολεμικής Βρετανίας παρ' ολίγον να σκοτωθεί από έναν κομμουνιστές αντάρτες στο τέλος του Β'  Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», λέει ο 92χρονος ευρωβουλευτής από τις Βρυξέλλες. «Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πώς πέρασε αρκετές ώρες έρποντας στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν» λέει, προσθέτοντας πως όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, με όλους τους να είναι γεμάτοι νερά και περιττώματα, κάτω από το κτίριο υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να το «τιναχθεί μέχρι τον ουρανό».

Ο κ. Γλέζος προσθέτει ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος. Εξήγησε ότι τα πλάνα τους δεν χάλασαν επειδή ανακάλυψε κάποιος το δυναμίτη, αλλά λόγω συνειδητής απόφασης.

Ο ευρωβουλευτής τονίζει: 

«Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι. Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και γι' αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε».

Κάπως έτσι, επισημαίνει ο Observer, ο Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε επιβιώσει από τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας από τους Ναζί, συμπεριλαμβανομένης και μίας μέσω μιας μπάρας σοκολάτας, έφυγε σώος και αβλαβής από την Αθήνα.