Με την Κομισιόν να πιέζει για εξάμηνη παράταση του μνημονίου, με το ΔΝΤ να επιμένει για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016 και το 2017 η κυβέρνηση αναζητά τρόπο απεμπλοκής από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται. 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ,ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμεί καθώς οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν από την μη εκλογή προέδρου τορπιλίζουν και τις διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι είναι ορθάνοιχτο το θέμα επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο άφησε ανοιχτό και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έπειτα από τη συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. 

Ήδη και μετά τις κινήσεις στο κοινοβούλιο από τους ανεξάρτητους βουλευτές φαίνεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση για επίσπευση των διαδικασιών. Μάλιστα ήδη κυκλοφόρησε η ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και αυτή είναι η 15η ημέρα του Ιανουαρίου. 

Ο.Α