Μνήμες από την επόχη του σκανδάλου Κοσκωτά, που είχε συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή προ 25ετίας, έφερε η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, με τις κατηγορίες της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Έτσι, ο κ. Παπακωνσταντίνου γίνεται ο δεύτερος πρώην υπουργός που παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Είκοσι πέντε χρόνια πριν, ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς και ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης, ύστερα από έλεγχο, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δραχμών. Σύμφωνα με το πόρισμα, με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα.

Παράλληλα, ύστερα από απόφαση του κοινοβουλίου, σε δίκη παραπέμφθηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και ο Γιώργος Πέτσος, πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας

Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά («Δίκη του Αιώνα») άρχισε στις 11 Μαρτίου 1991, οπότε και συγκλήθηκε το Ειδικό Δικαστήριο. 

Από τους κατηγορούμενους, ο Ανδρέας Παπανδρέου κρίθηκε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής και το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Αντιθέτως, ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι ποινές τους ήταν 2,5 χρόνια (εξαγοράσιμη) για τον πρώτο και 10 μήνες με αναστολή για τον δεύτερο, με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δύο, για τρία και δύο χρόνια αντίστοιχα.

Ντ. Μ.