Η πρώτη ψηφοφορία άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν με αγωνία δημοσιογράφους στους διαδρόμους του κοινοβουλίου πότε θα γίνουν εκλογές.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν σίγουρος πως " στις 25 Ιανουαρίου θα έχουμε εκλογές έκλεισε". Στελέχη της ΝΔ παγωμένα αρχικά έλεγαν πως " υπάρχουν περιθώρια για εκλογή προέδρου " σχεδόν όλοι όμως έλεγαν πως πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ήδη προς την πορεία για τη δεύτερη ψηφοφορία η οποία όπως εκτιμούν πολλοί είτε θα δημιουργήσει κλίμα εκλογών είστε θα καλλιεργήσει πιθανότητες εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως πρέπει να γίνει συμφωνία με την αντιπολίτευση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, να δημιουργηθεί Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και στη συνέχεια η κυβέρνηση να δώσει αν χρειαστεί ακόμη και ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.

Όλα αυτά βεβαίως προσκρούουν και στην διαφαινόμενη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά όπως επισημαίνουν αν η πρόταση ειναι δομημένη σωστά τότε ίσως καταφέρει η κυβερνηση να προσεγγίσει τη ΔΗΜΑΡ αλλά και έναν σοβαρό αριθμό από τους ανεξάρτητους βουλευτές. " τα πράγματα ειναι δύσκολα " όπως μονολογούσε υπουργός " αλλά μπορεί το παιγνίδι να αλλάξει".

O.A