Οι υπογραφές για τις πρώτες συμβάσεις δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα που θα δοθούν από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, αναμένεται να πέσουν σήμερα.

Η «ένεση ρευστότητας» στην ελληνική επιχειρηματικότητα θα γίνει στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου έχει προγραμματίσει να παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το παρών θα στην τελετή θα δώσουν και οι πρώην υπουργοί Ανάπτυξης.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, που ως υπουργός Ανάπτυξης είχε δουλέψει πολύ πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και είχε καταλυτικές συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς το Βερολίνο έβαλε στο ταμείο αυτό 100 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το Ταμείο θα έχει ως κεφάλαια περίπου τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία αλλά με την ανακύκλωση των κεφαλαίων υπολογίζεται ότι το σύνολο τους μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Έχει εκφραστεί η πρόθεση να συμμετάσχει και η Γαλλία στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο από το οποίο θα μπορούν να δανειοδοτούνται εταιρείες που διαθέτουν μέχρι 250 εργαζομένους και οι ετήσιες πωλήσεις τους δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις θα αφορούν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης αλλά θα μπορεί να γίνεται και αναχρηματοδότηση δανείου. Το ανώτατο όριο των χορηγήσεων θα ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από τα σημερινά από 1 ως και 3%, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιχείρησης που θα κάνει η κάθε τράπεζα. Στην αρχή θα πληρώνονται οι τόκοι και στη λήξη του δανείου το κεφάλαιο.

Υπάρχει ο σχεδιασμός έως τα μέσα του 2015 να έχουν χορηγηθεί όλα τα χρήματα προς ενδιαφερόμενους.

Γ. Κοκ.