Πολλές ήταν οι αποκαλύψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στο χριστουγεννιάτικο κάλεσμα των συντακτών που καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως είπε σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Δένδιας χτες το βράδυ για υπηρεσιακούς λόγους με τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς του εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας θα συγκέντρωνε 168 ψήφους. Και απ' ότι φάνηκε η πρόβλεψη του πρωθυπουργού επαληθεύτηκε πλήρως. Τυχαίο;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκμυστηρεύτηκε ότι, εάν έμενε άλλο ένα χρόνο ακόμη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα είχε καθαρίσει τελείως τα Εξάρχεια και θα ήταν μία περιοχή ασφαλής.  Επίσης, υποστήριξε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να περιορίσει, αν όχι να εκμηδενίσει την τρομοκρατία, αν υιοθετούσαμε το αγγλικό σύστημα εντοπισμού κλεμμένων τροχοφόρων ή πλαστών πινακίδων. «Τρομοκρατία χωρίς μέσα μετακίνησης δεν υφίσταται» ανέφερε.

Επίσης, δεν δίστασε να πει ότι τα προβλήματα με την τρόικα παρουσιάζονται επειδή τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία συνεργάζονται οι τροϊκανοί, δεν καταλαβαίνουν τις τους λένε. Επιπλέον τα κλιμάκια αυτά δεν συνεργάζονται και μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, δυσκολία κατανόησης όσων λένε οι τροϊκανοί έχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Από ό,τι εξήγησε ο κ. Δένδιας, το συγκεκριμένο πρόβλημα, το εντόπισε όταν βρέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο νυν υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι στους τροϊκανούς δεν αρέσουν τα οριζόντια μέτρα, όπως έγινε με τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Μάλιστα, τη σοβαρή έλλειψη ικανότητας συνεννόησης των κλιμακίων του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είχε αναφέρει και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν κατανοεί για πιο λόγο δεν ψηφίζουν όλοι  την πρόταση της κυβέρνησης. Μόνο τη στάση του ΚΚΕ κατανοεί , όλοι οι υπόλοιποι έχουν λόγους και θα υπηρετήσουν το γενικευμένο συμφέρον του τόπου αλλά και των ίδιων των κομμάτων, να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ μέχρι και η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γ. Κοκ.