Την παραίτησή του υπέβαλε ο Θεόδωρος Τσίκας από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενώ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα. Ο κ. Τσίκας θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε επιστολή του: 

«Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορεί να εκφράσει τις νέες ανάγκες και προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, στη μετά- Μνημόνιο περίοδο.

Ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες, που κατανοούν ότι η οριστική ήττα των πάσης φύσεως παλαιοκομματικών αντιλήψεων και των πάσης προελεύσεως λαϊκιστικών πρακτικών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Μια ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου είναι αναγκαία για να προωθηθούν μεγάλες τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα καταπολεμούν τις αιτίες που μας οδήγησαν σε επώδυνες αλλά αναγκαίες επιλογές τα τελευταία χρόνια. Για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, για πλήρη ανακατανομή πόρων και εξουσιών, για αναπροσαρμογή συνηθειών και νοοτροπιών του παρελθόντος.

Πιστεύω ότι, με νεωτεριστικές ιδέες και καινοτόμες επιλογές, το πολιτικό σχήμα που συγκροτείται με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορέσει να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γι’ αυτούς τους λόγους, υπέβαλα την παραίτηση μου από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και γνωστοποίησα την αποχώρηση μου από το κόμμα».

ΑΝ. ΓΑΛ.