Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε αυτή την προσπάθεια έκανε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο αποκάλεσε προπονητή της εξέδρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και το κλειστό σύστημα όπως το αποκάλεσε, εξουσίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, πως βύθισαν και πάλι τη χώρα στην αβεβαιότητα. 

Η είδηση όμως δεν είναι αυτή. Αναμενόμενο ήταν να επιτεθεί στο Σαμαρά, αναμενόμενο να επιτεθεί και στο Βενιζέλο. Μη αναμενόμενη είναι η σχεδόν πλήρης συμφωνία με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο για κούρεμα, για μορατόριουμ αποπληρωμής, για ρήτρα ανάπτυξης, για μείωση επιτοκίου. Ο κύριος Σταθάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε κάνει λόγο για επιμήκυνση του χρέους στα 100 χρόνια και είχε πει πως αυτό συνιστά κούρεμα. Βεβαίως ως συνήθως, στη συνέχεια αυτές οι δηλώσεις «διορθώθηκαν» καθώς όπως είχαν πει «παρερμηνεύτηκαν». 

Διαβάστε τώρα λέξη προς λέξη τι προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου για το χρέος:  

«Εμείς προτείνουμε ως ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους:
• την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας,
• τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων,
• τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες,
• ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των “επισήμων δανείων”,
• την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.
Είναι ένα πακέτο ενεργειών που μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό - και θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους». 

Οι επιθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι προσεκτικές. Κάνει λόγο για αριστερή συντήρηση ,για κρατιστές και γενικά οι τόνοι είναι χαμηλοί προς την Κουμουνδούρου. 

Προφανώς ο κύριος Παπανδρέου έχει στόχο να συγκυβερνήσει με εκείνους που τον αποκαλούσαν στη Βουλή Πινοσέτ.