Πιστός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και «μάχιμος» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νεαρός διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι δικηγόρος και έχει νομικές σπουδές και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και ήταν νομικός σύμβουλος του προέδρου. 

Υπήρξε γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της  Νομικής Σχολής Αθηνών. Τελείωσε  μεταπτυχιακό  στην φιλοσοφία του Δικαίου και ήταν υποψήφιος Διδάκτορας  της Θεωρίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Από το 2000 μέχρι το 2004 υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία, καθώς επίσης και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα το 2006. Εκλέχτηκε γραμματέας του Κ.Σ της Νεολαίας Συνασπισμού στο 4ο Συνέδριο της Οργάνωσης το 2005 και επανεκλέχτηκε στο 5ο Συνέδριο το 2007.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας 2005 -2010. Μέλος του Συντονιστικού Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», στο περιοδικό Law and Critique, στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα Αυγή και σε άλλες εφημερίδες.

ΑΝ. ΓΑΛ.