Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Παρά τα όσα ακούστηκαν προεκλογικά περί απομόνωσης του Αλέξη Τσίπρα  σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές, φαίνεται, τελικά ότι συμβαίνει το αντίθετο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταφθάνουν στην Αθήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ όπως και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τηλεφώνησαν στον νέο πρωθυπουργό που ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Ρώμη, Παρίσι, Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Η νέα κυβέρνηση πέτυχε με το καλημέρα και μια διπλωματική επιτυχία στην περίπτωση της απόφασης για την επέκταση των μέτρων κατά της Ρωσίας. 

Στο εσωτερικό τα ηττημένα κόμματα της συγκυβέρνησης τρώνε τις σάρκες τους και με κεκτημένη ταχύτητα χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχίζουν την στρατηγική του φόβου και ακούγονται,πλέον, σαν χαλασμένα γραμμόφωνα.    

Τα δύο πρώην κυβερνώντα κόμματα δεν διαθέτουν πλέον στελεχιακές εφεδρείες, καθώς ξύνουν τον πάτο ενός φθαρμένου βαρελιού. Φθαρμένα πρόσωπα που μοιάζουν περισσότερο γερασμένα μπροστά στον 40άρη Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνεχίζει να μιλάει στους ανθρώπους και όχι στους αριθμούς. 

Στο μόνο που ελπίζουν, οι απερχόμενοι, πλέον είναι η Μέρκελ να τσαλακώσει τον νέο πρωθυπουργό και να γονατίσει την Ελλάδα για να δικαιωθούν.  

Οι φωνή των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως του νότου ενώνεται με αυτήν των Ελλήνων και λένε: Όχι στη λιτότητα, όχι σ' αυτόν τον οικονομικό θάνατο που θέλησαν οι αγορές και συμφώνησαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Το πειραματόζωο την Κυριακή των εκλογών σκέφτηκε και αποφάσισε αλλαγή πολιτικής.  

Η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δεν ήταν δύσκολη γιατί και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί βιώνουν τα ίδια. Πέντε ολόκληρα χρόνια η ελληνική αξιοπρέπεια στραπατσαρίστηκε, ένας λαός λοιδορήθηκε, τον κάτσανε στο σκαμνί του κατηγορημένου και τον τιμώρησαν σε ισόβια λιτότητα.  

Οι χώρες του βορρά της Ευρώπης παπαγαλίζουν ακόμη ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου, είναι τεμπέληδες και κλέφτες. 

Η πολιτική της κ. Μέρκελ απέτυχε αλλά και κούρασε τους Ευρωπαϊκούς λαούς προκαλώντας πολιτικές ανατροπές στις χώρες του νότου.

Ο φόβος, ο εφιάλτης των εμπνευστών αυτής τη πολιτικής είναι ο άνεμος αλλαγής που φυσάει στο νότο. Η αλλαγή της σελίδας στην Ελλάδα είναι και αλλαγή για την Ευρώπη δημιουργώντας προϋποθέσεις και για ανατροπές σε άλλες χώρες.

Σήμερα η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στην ΕΕ, και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν επειδή οι λαοί τους έχουν εξαντληθεί. Η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε χρειάζονται μια υγιή οικονομία, υγιείς πολιτικές δομές και πραγματικά αληθινές κρατικές δομές. 

Η Γερμανία καταλαβαίνει ότι χάνει με την στρατηγική του φόβου και των απειλών.  Στον φόβο καταφεύγουν οι πολιτικά αδύναμοι. Γιατί δεν έχουν άλλο αφήγημα και στήνουν ένα σκηνικό τρόμου. H NΔ επιχείρησε να επαναλάβει ό,τι έκανε το 2012 και έχασε και οι δανειστές το επιχείρησαν στην αρχή άλλα έριξαν τους τόνους. Ίσως επιχειρήσουν να επανέλθουν αλλά αυτό που καταλαβαίνουν όλοι είναι ότι αυτό το όπλο δεν έχει την ίδια αξία γιατί ο απελπισμένος δεν φοβάται αλλά εναντιώνεται.

Το ισχυρό όπλο του Αλέξη Τσίπρα είναι οι μεταρρυθμίσεις, όχι οι άγριες περικοπές και οι απολύσεις που βαφτίστηκαν έτσι, αλλά οι τομές που δεν έγιναν.  

Το δυνατό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα είναι να διατυπώσει το μεταρρυθμιστικό αφήγημα, ήδη έχει αρχίσει και κάνει αναφορές στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αρκεί να μην παρασυρθεί από την εντός των συνόρων ρητορική του στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και συμβεί έτσι κάποιο ατύχημα.

Και στη Γερμανία γνωρίζουν ότι η επένδυση στον φόβο δεν βγάζει πουθενά και φθίνει διαρκώς. 

Το κρίσιμο για τον νέο πρωθυπουργό που φέρεται αποφασισμένος είναι να συγκρουστεί με τους Έλληνες ολιγάρχες και να μαζέψει από εκείνους  τους φόρους που χρειάζεται για τα κοινωνικά του προγράμματα. Έχει διακηρύξει ότι θα περικόψει τα προνομίων αυτής της ελίτ κάτι που δεν έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ανάγκη ενδέχεται να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα απρόσμενα μεταρρυθμιστή.  

Το αν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει τις ελπίδες των ψηφοφόρων δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα συμβιβαστεί με το Βερολίνο και Βρυξέλλες για να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με νέες πιστωτικές γραμμές. Το σημαντικό είναι να τολμήσει τη ρήξη με το κράτος των νταβατζήδων. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια νέα Ελλάδα.