Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Ξεχώρισε από μικρός για την αποφασιστικότητα του και τις αριστερές του ιδέες. Γεννημένος ηγέτης λένε όσοι τον γνωρίζουν, πρωτοστάστησε στους λυκειακούς αγώνες και έφτασε δύο δεκαετίες αργότερα να διαπραγματεύεται με όλη την Ευρώπη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Γυμνάσιο αφήνει μακριά μαλλιά, όπως επιτάσσει η μόδα της εποχής, πηγαίνει με τους συμμαθητές του 5ήμερη, αλλά δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά και την πολιτική. 

Η ιδιότητά του ως πρόεδρου του 15μελούς συμβουλίου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, έγινε πολλές φορές αντικείμενο σκληρής κριτικής και ειρωνίας από τους πολιτικούς του αντιπάλους. 

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ, όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991. Η πορεία του Αλέξη ήταν περίπου προδιεγραμμένη. Ενεργός από πολύ νεαρή ηλικία στα κοινά και στο φοιτητικό κίνημα, ζυμώθηκε πολιτικά και έφτασε στην προεδρία του Συνασπισμού έχοντας κοινή περπατησιά με στελέχη του κόμματος που βρίσκονται μέχρι και σήμερα δίπλα του. 

Εκείνος αντιμετώπιζε πάντα με χιούμορ, αλλά και με επιχειρήματα, τα δηκτικά σχόλια και έδινε το «παρών» σε κάθε κοινοβουλευτική διαδιακασία, όπου έχτισε το προφίλ ενός φέρελπι αρχηγού κόμματος.

Με τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα είναι μαζί από τα μαθητικά τους χρόνια, σε μια σχέση ζωής, που δεν χρειάστηκε ποτέ να επισημοποιηθεί με γάμο, παρά μόνο με ένα σύμφωνο συμβίωσης. Έχουν σπουδάσει και οι δύο στο Πολυτεχνείο και έχουν διαμορφώσει ο ένας την προσωπικότητα του άλλου. 

Περνούν πάντα μαζί τις διακοπές τους στην Αίγινα, αλλά και στο αγαπημένο νησί του Αλέξη Τσίπρα, τη Νάξο. Η νέα «πρώτη κυρία» βρίσκεται διακριτικά στο πλευρό του και είναι η μητέρα των δύο παιδιών του, Φοίβου – Παύλου και Ορφέα - Ερνέστου.

Το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου η χαρά, αλλά και η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν δυνατό να κρυφτεί, όταν πήγε στα γραφεία της Κουμουνδούρου με την προσδοκία της νίκης.

Λίγες ώρες αργότερα, η νίκη είναι γεγονός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε σήμερα καθαρή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» δηλώνει από τα Προπύλαια ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας. 

Η 27η Ιανουαρίου βρίσκει τον 40χρονο Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ευθύνες και το βάρος των διαπραγματεύσεων διαδέχονται τους πανηγυρισμούς και τον ενθουσιασμό.

Intime News Photo Agency

Για κάποιους, που περιμένουν το στραβοπάτημα, αντιπροσωπέυει την παλιά κακή Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι περιμένουν πολλά, κυρίως την ελπίδα που υποσχέθηκε. 

Για όλους, όμως, είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας και ο ισότιμος εταίρος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.