Τα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Εκεί τον υποδέχθηκαν ο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, καθώς και τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Στην είσοδο των κοιμητηρίων, τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 - 59, ενώ ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο, χοροστατούντος του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου.

Στο μνημείο εντός των φυλακισμένων μνημάτων στεφάνι κατέθεσε τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη. Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε ακολούθως στα μνήματα των ηρώων, στον χώρο της αγχόνης και στα κελιά των κρατουμένων και συναντήθηκε και με συγγενείς ηρώων.

Πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών:

«Ο ηρωισμός και η θυσία των αγωνιστών του κυπριακού αγώνα αποτελεί ανεξίτηλη πηγή έμπνευσης για τον απανταχού Ελληνισμό. «Το όραμα των αγωνιστών της ελευθερίας για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα. Το ίδιο και ο πόθος μας να δούμε τον κυπριακό λαό ελεύθερο και ενωμένο ξανά να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ντ. Μ.