Φόρο τιμής στους Ελλαδίτες και Κύπριους πεσόντες απέτισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου συνομίλησε με συγγενείς των αγνοουμένων.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαϊδη βρέθηκε, στον χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας στις 10 το πρωί. Άγημα της Εθνικής Φρουράς και η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη συνέχεια και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, ενώ στη συνέχεια είχε σύντομες συνομιλίες με συγγενείς αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής που βρίσκονταν στο χώρο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους συγγενείς των αγνοουμένων πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί και σε διεθνή φόρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των αγνοουμένων, καθώς είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας. Έχετε την αγάπη και τη συμπαράστασή μας, τους είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ. Φωκαϊδη, αλλά και τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκο Κενεβέζο, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Κύπρο. 

Αρχικά ενημερώθηκε από τον Διοικητή της μονάδας για τα προβλήματα, τις δυνατότητες αλλά και το αξιόμαχο της Μονάδας.

Μετά την ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας υπό τη συνοδεία της φιλαρμονικής επιθεώρησε το άγημα της ΕΛΔΥΚ και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Κατόπιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο της ΕΛΔΥΚ που βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μαλούντας και στη συνέχεια μίλησε με τους κληρωτούς της μονάδας. «Υπηρετείτε σε μια ιστορική Φρουρά, σε μια ιστορική Δύναμη και ξέρετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό», είπε απευθυνόμενος στους οπλίτες. 

«Πάνω απ' όλα», συνέχισε, «θα θελα να σας πω ότι υπηρετείτε αξίες, διότι η πατρίδα μας είναι συνυφασμένη με αξίες: την αξία του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη. Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου είναι ταγμένη να υπερασπίζεται εδώ στην Κύπρο τις αξίες αυτές επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους οπλίτες και αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό τους.

Τέλος, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις δυνατότητες και το αξιόμαχο της δύναμης και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.