current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση06:58

Παναγιώτης Λαφαζάνης – Γιάνης Βαρουφάκης: Βίοι αντίθετοι

Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάνης Βαρουφάκης «συγκατοικούν» στην ίδια κυβέρνηση. Ωστόσο οι βίοι τους μάλλον απέχουν χιλιόμετρα.

Δημοσίευση 06:58’
αρθρο-newpost

Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάνης Βαρουφάκης «συγκατοικούν» στην ίδια κυβέρνηση. Ωστόσο οι βίοι τους μάλλον απέχουν χιλιόμετρα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάνης Βαρουφάκης «συγκατοικούν» στην ίδια κυβέρνηση. Ωστόσο οι βίοι τους μάλλον απέχουν χιλιόμετρα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ο «λιτός βίος» στην πράξη

«…Δηλαδή είστε κομμουνιστής;» τον είχαν ρωτήσει σε μια τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Ναι, είμαι κομμουνιστής», απάντησε χωρίς δισταγμό.

Και ως τέτοιος διάγει τον βίο του.

Από μικρός στην πολιτική, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει θεαθεί ποτέ σε κάποιο κοσμικό κέντρο, σε πολιτικά γεύματα και «δείπνα».

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα, πολιτεύεται στις γειτονιές του Πειραιά αλλά τον περισσότερο χρόνο του τον περνά σε «δουλειές» του κόμματος.

Μαθημένος στη σκληρή κομματική πειθαρχεία από τα χρόνια του ΚΚΕ, όταν ήταν δίπλα στον Χαρίλαο Φλωράκη, τότε που ο αείμνηστος «καπετάν Γιώτης» του έλεγε για να τον πειράξει «πρέπει να φέρεις κι ένα κρεβάτι για να κοιμάσαι στο γραφείο», μετέφερε τις συνήθειες αυτές και στην επόμενη πολιτική του στέγη.

Ως βουλευτής, ήταν γνωστός για την εργατικότητά του, ενώ οι δημόσιες εμφανίσεις ήταν ιδιαίτερα πυκνές- συμμετείχε σε όλες τις διαδηλώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, που πραγματοποιούνταν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Το ντύσιμό του αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που δεν αγωνιά για τη μόδα: ένα απλό κοστούμι σε αυστηρή γραμμή, ένα πουκάμισο -συνήθως φαρδύ-πάνω στο οποίο φορά πάντα ένα πουλόβερ το οποίο βγάζει αν πρέπει να βρεθεί κάπου που απαιτείται μια πιο… επίσημη περιβολή.

Οι φίλοι του περιγράφουν έναν άνθρωπο που προτιμά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του να τον περνά με την οικογένειά του-έχει τρεις κόρες- ή να βρεθεί με φίλους σε κάποιο λαϊκό μεζεδοπωλείο ή σε κάποιο καφενείο στις γειτονιές του Πειραιά.

Γιάνης Βαρουφάκης: Ο «λιτός» βίος στη θεωρία

Ο Γιάνης – με ένα ν- έχει αποκτήσει τη φήμη ποπ ειδώλου που έχει σπάσει τα σύνορα της χώρας.

Ένας bonviveur καθηγητής πανεπιστημίου ενεπλάκη ενεργά με την πολιτική στην Ελλάδα και είναι αυτός που «μάχεται» για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη.

«Άλλο λιτότητα και άλλο λιτός βίος» είπε στην παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών και μια μέρα αργότερα έτρωγε στη Ράτκα με την σύζυγό του και έπινε σαμπάνια Moet κερασμένη από έλληνα εφοπλιστή και την παρέα του.

Διάγει βίο μάλλον άνετο καθώς κατάγεται από οικογένεια μεγαλοαστών όπως  και η σύζυγός του. Όταν «κουράζεται» γεμίζει τις μπαταρίες του στη βίλα του στην Αίγινα, και όταν παρακουράζεται ακολουθεί την διεθνούς φήμης εικαστικό συζυγό του στα ταξίδια εξερεύνησης ανά τον κόσμο.

Η ζωή για τον Γιάνη Βαρουφάκη φαντάζει παιχνίδι. Ανήκει στους τυχερούς που δεν βίωσαν ποτέ ούτε λιτότητα ούτε λιτό βίο. Και που έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους: Ένα δείπνο στη Ράτκα, ένα σαφάρι στην Αφρική, μια μπύρα στο Λονδίνο, μια παράσταση  στη Νέα Υόρκη, μια βουτιά στην πισίνα της Αίγινας. Επιθυμίες που απέχουν από τα βασικά της επιβίωσης: Στέγη και τροφή και του λιτού βίου. 


σχετικα αρθρα