Βλέποντας τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη του Eurogroup, να κάθονται αναπαυτικά στην αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκαλείται μια εικόνα θλίψης.

Κυρίως προκαλείται -στους περισσότερους από εμάς- απογοήτευση, καθώς εύλογα αντιπαραβάλλει κανείς την εικόνα των ελλήνων πολιτικών ρεπόρτερ που «βαράνε» 15ωρα κάτω από μια νερατζιά, όρθιοι, με χιόνια ή με καύσωνα, να περιμένουν μια δήλωση έξω από τα κάγκελα του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν για λίγο αφήσουμε στην άκρη τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων και τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, υπάρχει και μια μικρότερη εικόνα, αυτή των συναδέλφων δημοσιογράφων που προσπαθούν, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, να κάνουν τη δουλειά τους. Παρακολουθώντας, όμως, τους έλληνες και ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, να κάθονται «χαλαροί» με τα λάπτοπ τους και την «κυρίλα» τους στο αμφιθέατρο της αίθουσας Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να κάνουν ερωτήσεις στους τεχνοκράτες της Ε.Ε., δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί ότι στη Μπανανία που λέγεται Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι του «δρόμου» αντιμετωπίζονται με απαξία από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. 

Τα σύγχρονα κτίρια των Βρυξελλών, στην Ελλάδα γίνονται το πεζοδρόμιο με συντροφιά μια νερατζιά έξω από το Μαξίμου. Ο κλιματισμός γίνεται κρύο, χιόνι, βροχή ή 40 βαθμοί Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα tablet της βελγικής πρωτεύουσας, αλλά και κάθε ευρωπαϊκού κράτους, γίνονται πρόχειρα μπλοκάκια (στην καλύτερη moleskine) με τους ρεπόρτερ να προσπαθούν να κρατήσουν σημειώσεις, να ισορροπήσουν στον πανικό των καμερών και κάνουν με αξιοπρέπεια της δουλειά τους.

Πέρα από όλα τα άλλα που συζητούμε, για την υψηλή πολιτική, τις διαπραγματεύσεις, το παρασκήνιο και το προσκήνιο, την κομματική αντιπαράθεση, ποια είναι η Ευρώπη στην οποία λέμε ότι είμαστε ισότιμο μέλος; Τί σε αυτή την απαξιωμένη χώρα δείχνει ότι οι συνθήκες είναι κανονικές όπως στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μέλη, όταν το κυβερνητικό ρεπορτάζ καλύπτεται από το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού

Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπως σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια του κόσμου, με γραφεία για να μπορούν οι δημοσιογράφοι να έχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα λάπτοπ τους, να βγάζουν «ζωντανό» χωρίς να τους παίρνει ο αέρας το μαλλί, το γυαλί, την κουκούλα και τα μικρόφωνα; Να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς που συμμετέχουν σε συσκέψεις, σε συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας; 

Αν το 2015 δεν μπορεί να λυθεί, τουλάχιστον  ας κάνουν ένα δώρο στους συναδέλφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ και ας τους βάλουν «βαρέα ανθυγιεινά».   

Μ. Πολλ.