Άγρια κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Νότη Μαριά.

Κατά την εξέταση του προέδρου της ΕΚΤ από την Ευρωβουλή, ο έλληνας ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά:

Δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014.

Αμέσως, ο κεντρικός τραπεζίτης πήρε τον λόγο σημειώνοντας πως «εξακολουθούν κάποιοι να κάνουν λάθος και να πιστεύουν ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ. Αυτό είναι λάθος. Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότησης».

Ωστόσο, ο έλληνας ευρωβουλευτής παρενέβη με τον κ. Ντράγκι να λέει συνεχώς «Όχι, όχι» για να καταφέρει να πει «η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα εφόσον τηρεί το πρόγραμμα».

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της έδρας προσπαθούσε με το σφυράκι της να σταματήσει τον καυγά και απευθυνόμενη προς τον κ. Μαριά, που του ζήτησε να σταματήσει και να σεβαστεί τον ομιλούντα και προς το προεδρείο.

Τελικά... πείστηκε και ο Μάριο Ντράγκι συνέχισε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας πως τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ότι είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα εφόσον «τηρεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι μία προϋπόθεση η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει παρέμβαση της ΕΚΤ ως προς αυτό».

Ντ. Μ.