current views are: 1

5 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:12

Στα όρια της νομιμότητας ο Στουρνάρας για να σώσει την κυβέρνηση

Όλα τα εργαλεία του χρησιμοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και να… σώσει την κυβέρνηση.

Δημοσίευση 13:12’
αρθρο-newpost

Όλα τα εργαλεία του χρησιμοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και να… σώσει την κυβέρνηση.

Όλα τα εργαλεία του χρησιμοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και να… σώσει την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χθεσινή έκδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας καλύφθηκε με τη συνδρομή του κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος, με το επιτόκιο να αυξάνεται στα επίπεδα του 2014 (2,97%).

Ειδικότερα, από τα έντοκα γραμμάτια που δημοπρατήθηκαν χθες, το Δημόσιο άντλησε συνολικά 1,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, 750-800 εκατ. ευρώ τα αγόρασε η ΤτΕ μέσω του κοινού κεφαλαίου της που τηρούνται τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες. 

Ουσιαστικά, ο κεντρικός τραπεζίτης παρείχε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια, δίνοντάς τους ρευστότητα. Έτσι, τα χρήματα… από τη μια τσέπη μπήκαν και από την άλλη βγήκαν, με σκοπό να στηριχθεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας

Να σημειωθεί ότι το ποσό που αγόρασε η ΤτΕ αφορά στο μερίδιο των εντόκων που κατείχαν οι ξένοι επενδυτές, καθώς οι τελευταίοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον να ανανεώσουν την επένδυσή τους.

 Ωστόσο, η χρήση του κοινού κεφαλαίου της ΤτΕ για τα έντοκα γραμμάτια, στερεί πόρους από τα κεφάλαια που αξιοποιεί το Δημόσιο μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) και κατ΄επέκταση επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας του κράτους.

Πάντως, η τακτική αυτή κινείται στο όριο της νομιμότητας και αποτελεί στην ουσία ένα «by-pass» για τη διοχέτευση ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα