Έκπληκτος εμφανίζεται ο κύριος Δραγασάκης για το ότι η ΕΚΤ δεν ανοίγει τους κρουνούς της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται την συμφωνία (αν είναι πράγματι συμφωνία!) με τους εταίρους, εφόσον είμαστε και πάλι σε πρόγραμμα, τα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Ο κύριος Ντράγκι, στηριγμένος στις νομικές διατάξεις, έχει εντελώς άλλη άποψη. Μ´ αυτά και μ´ αυτά σύντομα θα αντιληφθεί ο κύριος Δραγασάκης ότι η «δημιουργική ασάφεια» μπορεί να παρέχει όπλα και στους συνομιλητές μας, τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει ως ηλιθίους.  

Παρεμπιπτόντως: κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κύριο Βαρουφάκη ότι η έκφραση «constructive ambiguity» στα ελληνικά μεταφράζεται «εποικοδομητική αμφισημία/ασάφεια».

«Δημιουργική» μπορεί να είναι κατα τον μεγάλο οικονομολόγο Γιόζεφ Σουμπέτερ η καταστροφή, όχι η ασάφεια («creative destruction»). Αυτή συμβαίνει όταν μια ολόκληρη αγορά εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από μία διάδοχη μορφή, στηριγμένης σε νέες οργανωτικές και τεχνολογικές βάσεις.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι ο κύριος Βαρουφάκης, που τα έχει ασφαλώς μπερδέψει, να θέλει εποικοδομητική ασάφεια, αλλά να πάρει δημιουργική καταστροφή: την τελική καταστροφή του ιδιόμορφου ελληνικού τρόπου του πολιτεύεσθαι - με παράλληλο κόστος, όμως, την εθνική οικονομική καταστροφή.

Με εκτίμηση

ο Θείος