Η 32χρονη Ράνια Σβίγκου ανέλαβε, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ,  εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη.

Η Ράνια Σβίγκου, αν και νέα, δεν είναι καινούρια στην πολιτική σκηνή, μιας και ήταν υποψήφια και στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και στις ευρωεκλογές του 2014.

Είναι υποψήφια διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. 

Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, ενώ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία.

Το 2000 εντάχθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού, διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, Γραμματέας Σπουδάζουσας, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχε στο Ελληνικό και το Ευρωπαικό Κοινωνικό φόρουμ από την ίδρυσή τους.

Ντ. Μ.