Διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με την υπόθεση της Ελλάδας καταγράφηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

«Αλέξη, σήμερα πρέπει να βρεθεί λύση» είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ​, λίγο πριν εισέλθουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα την επιθυμία του να βρεθεί σήμερα λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Αντίθετα κατά την είσοδό της στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και διατήρησε χαμηλούς τόνους, εξήγησε ότι σήμερα δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι σήμερα δεν αναμένεται να δοθούν λύσεις ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και έφερε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και εμείς παρακολουθούμε την διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκή Ένωσης να εκδηλώνεται στην κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.    

Πόσο αντιφατικό είναι να κατηγορείς την ελληνική κυβέρνηση για μονομερή ενέργεια -Κοστέλο- όταν νομοθετεί για την ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη ο Σουλτς να παραδέχεται την ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για την αντιμετώπιση της; Και μάλιστα να υπερθεματίζει ότι είναι πολύ λογικό που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική γραμμή.  

Πάντως, στους κόλπους της ΕΕ ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κουβέντα για τη σκληρή στάση της Γερμανίας και κυρίως του Σόιμπλε. Πολλοί εκλαμβάνουν όλη αυτή τη στάση ως επιχείρηση κυριαρχίας σε όλη την Ευρώπη και κάποιοι στο παρασκήνιο εμφανίζονται οργισμένοι με την καθυστέρηση αλλά και την πολεμική κατά της Ελλάδας  που έχει δυναμιτίσει το όραμα της ενωμένης και αλληλέγγυας ΕΕ.

Τελικά οι Ευρωπαίοι έχουν κοινή θέση για την Ελλάδα; Δημιουργική ασάφεια ή σχεδιασμένη καθυστέρηση;