Διευκρινίσεις για προηγούμενη άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης, παρέχουν πηγές του Μαξίμου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και έκαναν λόγο για ομολογία της κυβέρνησης περί στάσης πληρωμών προς τους δανειστές

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν μίλησαν ποτέ για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ ή Κομισιόν, ενώ επισημαίνουν ότι το σημείο «9» του προηγούμενου non paper «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο». 

Και υπογραμμίζουν ότι:

Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας  μπορεί να στηριχτεί.

Είχε προηγηθεί non paper, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014». 

Παράλληλα, σημείωνε τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της» και ότι ζήτησε, στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς ήλθαν σε συνέχεια των δηλώσεων των κ.κ. Βαρουφάκη, Τσακαλώτου και Βούτση περί «ρήξης» με τους εταίρους.