Με κύριο θέμα την Ελλάδα η σατιρική εκπομπή Die Anstalt (To Ινστιτούτο) που προβάλλεται από το γερμανικό κανάλι ZDF σχολιάζει με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο την σημερινή κατάσταση της χώρας μας από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αύριο Τρίτη, ωστόσο το σχετικό σκετσάκι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει ήδη αποσπάσει χιλιάδες προβολές.

Στο σκετς η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μία ταβέρνα της οποίας τα οικονομικά έχει αναλάβει να βάλει σε τάξη η Τρόικα. Έτσι βλέπουμε τρεις άνδρες με μαύρα κοστούμια και χαρτοφύλακες που κάθονται σε ένα τραπεζάκι της ταβέρνας να συζητούν με τον ιδιοκτήτη της τι πρέπει να κάνει για να ανασυνταχθεί οικονομικά. Του κόβουν την πώληση μουσακά και τζατζικιού ενώ του αλλάζουν το όνομα του καταστήματος από «Διόνυσος» σε «Austeros» από τη λέξη austerity δηλαδή λιτότητα...

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο ο τρόπος που η Γερμανία αντιμετώπισε την Ελλάδα στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. 

Το παρών στην εκπομπή έδωσε ο επιζών από το Δίστομο, Αργύρης Σφουντούρης, του οποίου οι Γερμανοί εκτέλεσαν και τους δύο γονείς και αρκετούς συγγενείς.

Καταλήγοντας η εκπομπή κλείνει με το συμπέρασμα ότι και οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους, όχι μόνο οι Έλληνες...

Α.Κ.