Θετικός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής σοφών κατόπιν πρότασης της Ντόρας Μπακογιάννη. 

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην βουλευτη της ΝΔ πως κατανοεί τι λέει ωστόσο η κυβέρνηση έχει τη θέση της επί του θέματος. Ωστόσο πρόσθεσε πως δέχεται την πρόταση αυτή για τη σύσταση παράλληλης επιτροπής.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μπακογιάννη είχε προτείνει με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Βουλής, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, αντί για εξεταστική τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων.

Αντικείμενό της θα είναι η μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία. 

Π.Τ.