Ανάμεσα στις κατά καιρούς δραστηριότητες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι και αυτή της συγγραφής βιβλίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρουφάκης ετοιμάζει το νέο του πόνημα που θα αφορά την ευρωπαϊκή κρίση και το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, και που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2016.

Η προαναγγελία έκδοσης βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα του αμερικανικού εκδοτικού οίκου, καθώς και στο Amazon συνοδευόμενη από μια περίληψή του.

Ο τίτλος που προτείνει είναι εμπνευσμένος από το Διάλογο των Μηλίων στο πέμπτο βιβλίο του Θουκυδίδη: (Οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους) «Και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. Η κρίση της Ευρώπης και το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας».

Λίγα έχουν γίνει γνωστά για το περιεχόμενο, εκτός από μία μικρή περίληψη. Ανάμεσα σε άλλα η Ευρώπη περιγράφεται ως ένα εκκολαπτήριο απολυταρχισμού που αν αφεθεί να συνεχίσει στην κατεύθυνση που βαδίζει, θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

«Η μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και η Ευρώπη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την υπονομεύσει, να αποσταθεροποιήσει την Αμερική και να γεννήσει νέες μορφές αυταρχισμού. Η Ευρώπη έσυρε τον κόσμο δύο φορές σε φρικιαστικές σφαγές τα τελευταία 100 χρόνια… και μπορεί να το κάνει ξανά», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται αναφορά και στην κρίση που ξέσπασε το 2009.

«Όταν η καταστροφή χτύπησε το 2009, η Ευρώπη στράφηκε εναντίον του εαυτού της, ταπεινώνοντας εκατομμύρια αθώων πολιτών, οδηγώντας πληθυσμούς στην απελπισία και στηρίζοντας μια μορφή μισαλλοδοξίας που δεν είχε συναντηθεί ξανά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρει η περίληψη του νέου βιβλίου του κ. Βαρουφάκη.