Για «πόρτα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς το αίτημα της Αθήνας για αναβολή της πληρωμής δόσεων για τους επόμενους μήνες κάνουν λόγο οι Financial Times, όμως το παρασκήνιο είναι έντονο και η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει τα μηνύματά της προς την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, η Αθήνα διαμήνυσε στο ΔΝΤ ότι «εάν δεν μας πληρώσετε, δεν σας πληρώνουμε».

Το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρό στο θέμα της πληρωμής του, όχι όμως και να καταβάλει χρήματα προς την Ελλάδα, κάτι που έχει να συμβεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Ίσως, σε αυτή την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει μία λίστα με τις πληρωμές του Ταμείου προς την Ελλάδα και κυρίως με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν. Για να είναι γνωστό -εντός κι εκτός Ελλάδας- πόσα χρήματα «χρωστάει» τελικά το Ταμείο.

Ο Μάιος, κατά τον οποίο, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 1 δισ. ευρώ στο Ταμείο, στο πλαίσιο προγραμματισμένων δόσεων, είναι πολύ κοντά και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα του εάν θα πρέπει η Αθήνα να τηρεί τα συμφωνηθέντα την ώρα που το ΔΝΤ απλά εκβιάζει και δεν δείχνει διάθεση να διευκολύνει την κατάσταση.

Γιατί δεν υπάρχουν μόνο υποχρεώσεις προς το Ταμείο αλλά και υποχρεώσεις του ΔΝΤ.

TAGS