Σύντομη συνομιλία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της ημέρας της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Αρχικά ο κ. Ομπάμα υποδέχθηκε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ με αρκετή δόση χιούμορ, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλωσορίζω τον Γιάνη Βαρουφάκη που μας έφερε τα... λεφτά».

Κατά τη συνομιλία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Βαρουφάκης ακούστηκε να λέει στους κ.κ. Ομπάμα και Μπάιντεν να κάνουν παρέμβαση προς τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τσακ Λιου ώστε να εντείνει τις πιέσεις προς τους ευρωπαίους για εξεύρεση λύσης και συμφωνία.

Μεταφέροντας το περιεχόμενο της συνομιλίας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

Κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας, η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική, ταυτόχρονα. Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος

Πρόσθεσε πως και ο κ. Ομπάμα είχε «τις μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης της Wall Street, ενώ εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια, που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της ευρωζώνης».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν ότι μπορούν να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Επιπλέον, εκφράσθηκε από τις δύο πλευρές η ανάγκη επίδειξης ευελιξίας.

Ο αμερικανός ηγέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και της κυβέρνησής του και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ» δήλωσε ακόμα, προσθέτοντας ότι «οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».