Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έλαβε την επιστολή που απέστειλε η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στους αρχηγούς των κομμάτων για την ανάγκη να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις γύρω από τις μείζονες νομοθετικές αλλαγές στα ζητήματα παιδείας.

Όπως είχε την ευκαιρία εκ προοιμίου να δηλώσει ο κ. Βενιζέλος και κατά την χθεσινή συνάντησή του με την κυρία Διαμαντοπούλου, συμφωνεί με την πρότασή της. Αυτήν την αντίληψη εφάρμοσε στην πράξη η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 ο κ. Βενιζέλος είχε την δυνατότητα να προτείνει ως γενικός εισηγητής και η τότε αναθεωρητική Βουλή να αποδεχθεί και να ενσωματώσει στο Σύνταγμα, μια σειρά από ρήτρες συναίνεσης και ευρείας πλειοψηφίας.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται πλέον συνταγματικά αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τη νομοθεσία περί της ψήφου των αποδήμων και αυξημένη πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών. Η ίδια λογική πρέπει να επικρατήσει και για το βασικό θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης, με στόχο μια σταθερή, μακροχρόνια  εθνική επένδυση στη γνώση και άρα την προοπτική της νέας γενιάς.

Διαμαντοπούλου: Με τουλάχιστον 200 ψήφους οι αλλαγές στην Παιδεία

Την πρόταση να μην ψηφίζεται καμία σημαντική αλλαγή στην Παιδεία, αν δεν έχει τη στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών, διατυπώνει η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με επιστολή που έστειλε προς του πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της αλλαγής του νόμου για την Παιδεία, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

«Πεποίθησή μου είναι ότι, ανεξαρτήτως περιεχομένου αλλαγών, πρέπει να διασφαλίσουμε, ως κεκτημένη αξία, τη συναίνεση που με κόπο κατακτήσαμε στο χώρο της Παιδείας», τονίζει η πρώην υπουργός στη δήλωση της, που συνοδεύει την επιστολή.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η ανακοίνωση των προτάσεων από το υπουργείο Παιδείας για την αλλαγή του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια όλων των ανεπτυγμένων χωρών. Επισφραγίζει την επιστροφή στο Πανεπιστήμιο του κρατικού ελέγχου και της κομματικής ασυδοσίας».