Μετά το Grexit, το Graccident και το Gredge ήρθε... το Varoufexit, επινόηση φυσικά του γερμανικού Τύπου. 

Έτσι χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας. «Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις. Ήταν πια καιρός ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να αναλάβει το πιο σπουδαίο ζήτημα της χώρας», τονίζει σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τρεις μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για μια νέα κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά καγκελάριοι όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ή η Άγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα όμως η κάθε μέρα ήταν μια αιωνιότητα, η κάθε μέρα ήταν χαμένη», χαρακτηρίζοντας έτσι αναγκαίο το Varoufexit. .

Όπως αναφέρει η SZ ο χειρισμός με τον Βαρουφάκη καταδεικνύει και ποιες δυνάμεις πρέπει να λάβει υπ' όψιν του. «Ο Τσίπρας στην Αθήνα έχει περισσότερους εχθρούς από ό,τι στο Eurogroup. H διάσωση της Αθήνας είναι από εδώ και στο εξής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο υπόθεση των ηγετών. Ο χρόνος περνάει», τονίζει.

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα:

Ο υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μέσω της τεράστιας προβολής του στα μίντια και λόγω της ρητορικής του δεινότητας αλλά και του χαρίσματος του να γράφει καλά. Η έμμεση αποδυνάμωση του Βαρουφάκη είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι ένα μικρό βήμα.