Την αδυναμία της τότε κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση των Ιμίων, αλλά και την εγκληματική αιτία  της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ομολόγησε ο Κώστας Σημίτης, κατά την κατάθεσή του στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη που δημιοθυργήσαν τα Ίμια για αύξηση των εξοπλισμών, λέγοντας ότι το ελικόπτερο έπεσε γιατί πετούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε...

Ο Κώστας Σημίτης είπε χαρακτηριστικά:

Δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Οταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας.

Η τότε ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επιπέδο της αναχαίτισης και ότι πρέπει να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι.