Ένα μίνι κυκλοφοριακό κομφούζιο στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου, μπροστά στο θέατρο Χατζηχρήστου, σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (χθες) το απόγευμα. Περισσότερα από 400 παλιά και έμπειρα γαλάζια στελέχη πέρασαν το κατώφλι του ιστορικού θεάτρου προκειμένου να συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος 1974» με κεντρικό θέμα την πορεία και το μέλλον της ΝΔ

Στο επίκεντρο της εσωκομματικής κριτικής βρέθηκε η σημερινή ηγεσία της Συγγρού με τα μέλη του κόμματος, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν θητεύσει σε κομματικά και κυβερνητικά πόστα, να μην μασάνε τα λόγια τους. Μετά τις ομιλίες εκδόθηκε και ψήφισμα, στο οποίο διατυπώνεται το αίτημα «για ενωτικό συνέδριο, ιδεολογικής και πολιτικής Αναγέννησης της παράταξης». 

«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ σήμερα ούτε να φτιάξουμε κόμμα, ούτε να εκλέξουμε αρχηγό. Ήρθαμε να δούμε πως θα βοηθήσουμε στην ανασύνταξη της παράταξης»  τόνισε στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Βάσια Ηλιοπούλου, ενώ ο πρώτος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Τσιγκούνης που πήρε επίσης το λόγο τόνισε ότι θεωρεί «απαράδεκτο να διαγκωνίζονται μερικοί να πάμε προς την άκρα Δεξιά ή την άκρα Αριστερά, προσθέτοντας ότι «η Κίνηση αυτή θα πρέπει να ευοδωθεί ως τάση για να προωθήσουμε την ιδεολογία μας». 

Ιδιαίτερα σκληρός προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων και ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς, Άγγελος Μοσχονάς, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά προς τη Συγγρού λέγοντας πως «η παράταξη αφέθηκε στην ομάδα των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που σταμάτησαν την εσωκομματική Δημοκρατία. Καιροσκοπούσαν για τις καρέκλες και δεν πονούσαν για την παράταξη, που θα πρέπει να βρει τις ρίζες της». 

Χειροκροτήματα στην κατάμεστη αίθουσα προκάλεσε η ομιλία του δημάρχου Παλιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, όταν ανέφερε πως «την παράταξη μπορεί μόνο ένας να την ενώσει και αυτός είναι ο Κώστας Καραμανλής. Πρέπει να του ζητήσουμε να βγει μπροστά και αν δεν θέλει να πάμε να τον βγάλουμε έξω εμείς. Ο Κώστας Καραμανλής έχει τη ΝΔ στην καρδιά του και δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα», πρόσθεσε.  

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Γ. Στεφανάκος, Κ. Γριβέας, Α. Σγαρδελης, Β. Ηλιοπούλου, Αγγ. Μοσχονάς, Χρ. Αγραπίδης, Κ. Κωστούλας, Θ. και Δ. Μπεχράκης, Μ. Αναγνωστάκης, Κ. Σμυρλής, Αγγ. Μπρατάκος, Αυγ. Βυτζηλαίος, Κ. Πάσχος, Γ. Τρυφωνίδης, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Οικονόμου, αλλά και ο αντίπαλός του, Γ. Στεργίου, πρώην γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Δήμαρχος Δάφνης Μιχ. Σταυριανουδάκης, ο πρώην γραμματέας της ΔΑΠ Δημ. Κατσίγιαννης, ο Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημ. Αναγνωστόπουλος, το μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Μανούσος, ο αναπλ. Διοικητής του Γεννηματάς Στ. Λιόλιος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη Π. Αντωνόπουλος, η δημοσιογράφος Ευτυχία Αδηλίνη και πολλοί άλλοι. 

Μάλιστα στελέχη που συμμετέχουν σε άλλες κινήσεις όπως αυτή του «Πούλιτζερ» και βρέθηκαν στη Στοά Πανεπιστημίου – Ιπποκράτους για την εκδήλωση, χαρακτήριζαν πολύ θετική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως «η δημιουργία ομόκεντρων κύκλων από τέτοιες κινήσεις, βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Π.Ρ.