Με ένα tweet ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε το δημοσίευμα άρθρου της γερμανικής Die Zeit, στο οποίο αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την Ελλάδα», «ανεβάζοντας» στον λογαριασμό του το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και απαντήσεων και γράφοντας στον πρόλογο του κειμένου «αναμενόμενα, κάποια μέσα διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις μου».

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε διαβάζοντας τις απαντήσεις του είναι σε ποιο ακριβώς σημείο θεωρεί ο υπουργός ότι τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του. 

Οι πλήρεις ερωτήσεις και οι απαντήσεις του υπουργού στην εφημερίδα είναι ως εξής:

1. Αν εξηγούσατε σε έναν έφηβο, ίσως στην κόρη σας, πως είναι σχέση σας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τι θα της λέγατε ;

Θα έλεγα στην κόρη μου, ότι από την δική προοπτική, αυτή είναι μια πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους που νιώθω συναντώντας μια θρυλική φιγούρα, του οποίου την δουλειά παρακολουθώ για δεκαετίες. Υπάρχει πίεση να συγκλίνω στην δική του οπτική σε κοινά προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη. Επίσης υπάρχει απογοήτευση που δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε διαφορετικό σκηνικό. Να τοποθετήσουμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα κατάλληλο ομοσπονδιακό πλαίσιο, στο οποίο οι διαφορές, πιο πολύ από την σχετική εξουσία, θα έπαιζαν έναν περισσότερο κυρίαρχο ρόλο. 

2. Σε ποια Ευρωπαϊκά ζητήματα πιθανότατα θα συμφωνούσατε με τον κ. Σόιμπλε; 

Στο ό,τι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι, χωρίς αυτή, η νομισματική μας ένωση είναι προβληματική. 

3. Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα; Αν ναι, ποια;

Ναι το πιστεύω (όπως είμαι σίγουρος ότι πιστεύει και εκείνος ότι κάνω λάθη στην ανάλυσή μου). Καταρχήν, συνδέει περασμένες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό. Σαν οι μεν να αντανακλούν τον χαρακτήρα των δε. Και δεν εκτιμά πόσο βοηθητικό θα ήταν για την Βόρεια Ευρώπη να βρει έναν τρόπο συνεννόησης με ένα κίνημα (σαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα), ο οποίος μπορεί να είναι πολύ κριτικός στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά μπορεί να βοηθήσει να φέρουμε την Ευρώπη ακόμα πιο κοντά.